Testosteroni ei aiheuta aggressiota, tutkimukset osoittavat
Uudet tieteelliset havainnot kumoavat ennakkoluulon, että testosteroni aiheuttaisi aggressiivista, itsekeskeistä ja riskialtista käyttäytymistä. Zürichin ja Royal Holloway London -yliopistojen tutkimus, johon osallistui yli 120 koehenkilöä, osoittaa, että huonomaineinen sukupuolihormoni voi edistää oikeudenmukaista käyttäytymistä, jos se palvelee oman aseman vahvistamista.
Suosittu tieteiskirjallisuus, taide ja joukkotiedotusvälineet ovat vuosikymmenten ajan liittäneet aggressiivisuuden ehkä tunnetuimpaan sukupuolihormoniin. Tutkimukset näyttivät tukevan tätä käsitystä – esimerkiksi urosjyrsijöiden kastraation havaittiin vähentävän eläinten aggressiivisuutta. Näin kehittyi vuosikymmenten aikana ennakkoluulo siitä, että testosteroni aiheuttaa aggressiivista, riskialtista ja itsekeskeistä käyttäytymistä. Kuitenkin tästä eläinkokeiden perusteella vedetty johtopäätös ei päde ihmisiin, kuten Zürichin yliopiston neurobiologi Christoph Eisenegger ja taloustieteilijä Ernst Fehr sekä Royal Hollowayn taloustieteilijä Michael Naef osoittavat yhteisessä tutkimuksessaan. ”Halusimme selvittää, miten hormoni vaikuttaa sosiaaliseen käyttäytymiseen”, selittää tohtori Eisenegger ja lisää: ”Meitä kiinnosti, mikä on totta ja mikä myyttiä.”
Tutkimuksessa, joka julkaistiin Nature-lehdessä, noin 120 koehenkilöä osallistui käyttäytymiskokeeseen, jossa jaettiin oikeaa rahaa. Säännöt sallivat sekä oikeudenmukaiset että epäoikeudenmukaiset tarjoukset. Neuvottelukumppani saattoi hyväksyä tai hylätä tarjouksen. Mitä oikeudenmukaisempi tarjous oli, sitä epätodennäköisempää oli, että se hylättiin. Jos sopimukseen ei päästy, kumpikaan osapuoli ei saanut rahaa.
Ennen kokeen alkua koehenkilöille annettiin joko 0,5 mg testosteronia tai vastaava lumelääke. ”Yleisen käsityksen mukaan olisi voinut odottaa, että testosteronia saaneet toimisivat aggressiivisesti, itsekeskeisesti ja riskialttiisti – huolimatta siitä, että se voisi haitata heidän neuvotteluasemaansa”, selittää Eisenegger.
Testosteroni tekee oikeudenmukaisemmaksi
Tutkimuksen tulokset kuitenkin kumoavat tämän käsityksen jyrkästi. Keinotekoisesti kohotetun testosteronitason koehenkilöt tekivät keskimäärin parempia ja oikeudenmukaisempia tarjouksia kuin lumelääkettä saaneet, ja näin he vähensivät tarjoustensa hylkäämisen riskiä. ”Näin ollen ennakkoluulo, että testosteroni johtaisi pelkästään aggressiiviseen tai itsekkääseen käyttäytymiseen ihmisillä, voidaan selvästi kumota”, tiivistää Eisenegger. Sen sijaan tulokset osoittavat, että hormoni lisää herkkyyttä statukselle. Eläinlajeilla, joilla on yksinkertaiset sosiaaliset rakenteet, tämä voi ilmetä aggressiivisuutena. ”Mutta monimutkaisessa ihmisten sosiaalisessa ympäristössä asema saavutetaan sosiaalisella käyttäytymisellä, ei aggressiolla”, toteaa tutkimuksen toinen kirjoittaja Michael Naef Royal Holloway London -yliopistosta. ”Todennäköisesti ei testosteroni itsessään, vaan vuorovaikutus ihmisten sosiaalisesti eriytyneen ympäristön kanssa vaikuttaa siihen, johtaako hormoni oikeudenmukaiseen vai aggressiiviseen käyttäytymiseen.”
Lisäksi tutkimus osoittaa, että kansanviisaus testosteronin aggressiivisuutta aiheuttavasta vaikutuksesta on syvästi juurtunut: ne koehenkilöt, jotka uskoivat saaneensa testosteronia (vaikka olivat saaneet lumelääkettä), tekivät selvästi epäoikeudenmukaisempia tarjouksia. On mahdollista, että nämä henkilöt oikeuttivat epäreilun käyttäytymisensä yleisillä uskomuksilla. Taloustieteilijä Michael Naef toteaa: ”Näyttää siltä, että aggressiivisuuden aiheuttaa ei niinkään itse testosteroni, vaan sen ympärille rakennettu myytti. Yhteiskunnassa, jossa ominaisuuksia ja käyttäytymistä yhä useammin perustellaan biologisilla syillä ja näin osittain oikeutetaan, tämän pitäisi herättää meidät huomaamaan asia.” Tutkimus osoittaa selvästi sekä sosiaalisten että biologisten tekijöiden vaikutuksen ihmisten käyttäytymiseen.
Lähde: Eisenegger et al. Prejudice and truth about the effect of testosterone on human bargaining behaviour. Nature, 2009 https://www.nature.com/articles/nature08711